Hortensia (Hydrangea)

Hortensia’s kunnen lastig te verzorgen zijn. Ze vragen veel licht, en ze moeten elk jaar teruggesnoeid worden. Echter de hortensia is een prachtige plant met ongelooflijke voordelen die het werk de moeite waard maken. Hortensia’s groeien in bijna elke grondsoort, zolang die maar goed doorlatend is, en de verscheidenheid aan hortensiabloemen varieert van wit tot roze tot blauw of violet, afhankelijk van de soort die je kiest.

Hortensia’s hebben niet alleen prachtige bloemen, maar hun bladeren zijn de hele zomer aantrekkelijk – groot en glanzend groen met gekartelde randen – waardoor hortensia’s een uitstekende keuze zijn voor de tuinaanleg rond je huis. Behalve dat ze een geweldige sierplant zijn, zijn hydrangeas staan bekend om hun hydraterende werking.

Hortensiabloemen worden al sinds de 16e eeuw gebruikt om diarree te behandelen, koorts te verminderen en hartproblemen te genezen. Het hoge tanninegehalte van de hortensia geeft hortensiathee zijn ontgiftende eigenschappen, ondersteunt de leverfunctie en behandelt artritispijn door urinezuur uit de gewrichten te verwijderen.

Hydrangea, soms gespeld als hortensia, zijn een geslacht van acht soorten bloeiende planten die inheems zijn in Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en zuidoost Australië. De gewone naam “hortensia” komt van het Griekse woord ὕδραυγή hortensia, wat “watervat” betekent, omdat de vorm van hun zaadkapsels op ouderwetse watervaten lijkt.

Hortensia’s zijn een uitstekende keuze voor de tuinaanleg rond je huis. Het zijn sierplanten met mooie bloemen en aantrekkelijke bladeren, die ze de hele zomer nuttig maken. Hortensia’s groeien in bijna elke soort grond, zolang die maar goed gedraineerd is. De variëteiten variëren van wit tot roze tot blauw of violet, afhankelijk van de soort die je kiest.

Hortensia snoeien

Snoei hortensia’s in de zomer of de herfst, vlak voor er nieuwe groei verschijnt. Alle hortensia’s moeten teruggesnoeid worden om ruimte te sparen voor de nieuwe groei van volgend jaar. Als je de stengels van hortensia’s dicht bij de grond snoeit, voorkom je dat er nieuwe wortels langs de stengel groeien en houd je ruimte over voor de nieuwe groei van volgend jaar. Dit zal ook voorkomen dat hortensia planten te veel nieuw loof produceren, wat tot ziekten kan leiden.

Voordat hortensia’s te hoog zijn om te snoeien, moeten ze elk jaar teruggesnoeid worden voor een optimale gezondheid. Hortensiaplanten groeien in bijna elke soort grond als die goed doorlatend is – net als je gemiddelde plant! De hortensia heeft aantrekkelijke grote glanzende groene bladeren met gekartelde randen, die hortensia’s tot een uitstekende keuze maken voor de tuinaanleg rond je huis.

Hortensia’s zijn een prachtige plant die je in verschillende tuinwinkels kunt kopen. Er zitten al meer bloemen aan hortensia’s, maar ze kunnen er ook meer produceren met een paar extra bloemstukken. De hortensia is een plant die veel licht nodig heeft en elk jaar teruggesnoeid moet worden om te zorgen dat de hortensia niet overweldigd wordt door bladeren of te veel stress krijgt. Maar hortensia’s hebben niet alleen prachtige bloemen, maar hun bladeren zijn de hele zomer aantrekkelijk – groot en glanzend groen met gekartelde randen – waardoor hortensia’s een uitstekende aanschaf zijn voor de tuinaanleg rond je huis.