Koriander

Wat is koriander?

Koriander oftewel coriandrum sativum is een plant die veel gegeten door verschillende culturen over de hele wereld. De plant heeft een heel fijn geveerd blad, een unieke anijsachtige smaak en typische zachtzoete geur. Je kunt de blaadjes of de gemalen zaden gebruiken in soepen, salades, salsa’s, talloze stoofschotels en vele andere gerechten.

Het goede nieuws is dat je koriander gemakkelijk thuis kunt kweken, of je nu een grote tuin hebt of slechts een klein balkon. Koriander kweken is niet moeilijk! Van een gezonde plant in de volle grond kun je blijven oogsten. In dit artikel zullen we de verschillende stappen en tips bespreken om koriander succesvol te kweken.

Midden oosten?

Hoewel de exacte oorsprong van koriander onbekend is, wordt het wel verondersteld dat de plant oorspronkelijk uit het Midden-Oosten of het Middellandse Zeegebied afkomstig is. Zo kom je koriander tegen in onder andere de Thaise keuken en de Marokkaanse keuken. De plant groeit echter al duizenden jaren over de hele wereld en is een belangrijk onderdeel geworden van verschillende keukens en culturen. Koriander wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in de Mexicaanse, Indiase, Thaise, Vietnamese en Caribische keuken.

Wat kan je met verse koriander

Koriander is erg veelzijdig, met vele toepassingen in de keuken en in de traditionele geneeskunde. De plantjes wordt al duizenden jaren gebruikt voor zijn aromatische en medicinale eigenschappen en het is dan ook niet verwonderlijk dat het nog steeds populair is bij chefs en gezondheidsliefhebbers over de hele wereld.

In de keuken gebruik je koriander als smaakmaker in verschillende gerechten. Het heeft een lichte, citrusachtige smaak die goed past bij curry’s, soepen, salades en sauzen. De verse blaadjes worden vaak gebruikt om gerechten te garneren of om ze vlak voor het serveren over het gerecht te strooien. Het wordt ook veel verwerkt in marinades en kruidenmengsels en is een belangrijk ingrediënt in veel exotische gerechten.

Maar niet alleen het blad is eetbaar! Je kunt ook de stengels, zaden en bloemen van dit veelzijdige kruid gebruiken.

Daarnaast heeft koriander heeft niet alleen culinaire toepassingen. Het kruid wordt ook toegepast om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Het bevat bijvoorbeeld antioxidanten en antibacteriële stoffen die helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het voorkomen van ziektes.

Koriander wordt ook gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en om winderigheid en maagklachten te verminderen. Koriander heeft ook een ontgiftende werking en kan helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.

Bovendien is koriander rijk aan vitamine C, vitamine K en foliumzuur. Het bevat ook mineralen zoals calcium, kalium, ijzer en magnesium. Dit maakt koriander niet alleen lekker, maar ook gezond.

sharon chen L1ZhjK R6uc unsplash

Koriander kweken

Stap 1: Kies de juiste locatie

Koriander kan zowel binnen als buiten worden gekweekt, afhankelijk van het klimaat en de weersomstandigheden. Als je koriander buiten in je moestuin wilt kweken is het belangrijk om een zonnige locatie te kiezen. De plant heeft minimaal zes uur licht per dag nodig om goed te groeien. De plantjes kunnen echter niet goed tegen direct zonlicht. Schaduw of halfschaduw geeft de beste oogst van de plantjes. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is, zodat de wortels niet te nat worden.

Als je koriander binnen wilt kweken, kun je het beste een raam op het zuiden of westen kiezen, omdat deze de meeste zonlicht krijgen. Achter glas kan je de potten in halfschaduw zetten. Af en toe direct zonlicht op je zaailingen is niet zo’n probleem, maar vermijdt volle zon om doorschieten van de stengels te voorkomen. Het is ook belangrijk om een pot te kiezen die groot genoeg is voor de plant om te groeien en goed te gedijen.

Stap 2: Kies de juiste grond

Koriander groeit het beste in lichte, goed gedraineerde aarde. Als het water niet goed kan weglopen kan het zijn dat de wortels gaan rotten. Om dit te voorkomen kun je voordat je gaat zaaien wat grof zand of grind door de aarde mengen om de drainage te verbeteren.

Koriander zaaien kan ook binnenshuis. Je hebt dan geen last van slakken (als het goed is). Gebruik je gesloten potten om je koriander te kweken? Dan kan het toevoegen van kleikorrels onderin de potten helpen met de kweek van koriander.

Stap 3: Koriander zaaien

Koriander kan het beste worden gekweekt uit zaad. De zaden zijn kleine groene balletjes en kunnen direct in de vochtige grond worden geplant. Je kunt de zaden ook eerst in kleine potjes zaaien en later de jonge zaailingen uitplanten naar een grote pot of buiten in de volle grond. Zaai de zaden ongeveer 2,5 cm diep planten en zaai de plantjes ongeveer 5 cm uit elkaar zodat de zaailingen straks genoeg ruimte hebben voor blad. Bedek de zaden vervolgens met een laagje aarde en wacht tot ze kiemen.

Zaai je de korianderzaadjes eerst in kleine potjes? Dak kan je de jonge zaailingen later overzetten naar een grotere pot of in de volle grond. Dit voorkomt ook problemen met bijvoorbeeld slakken. Zaai alleen in potjes die groot genoeg zijn voor de zaailingen, dan kan het blad goed groeien. Maak na het zaaien de zaden flink vochtig zodat de snel kiemen.

Stap 4: Zorg voor voldoende water

Koriander heeft regelmatig water nodig, vooral als het warm en droog is. Zorg ervoor dat je de grond goed vochtig houdt, maar niet te nat, anders kunnen de wortels gaan rotten. Het is het beste om de planten in de ochtend of avond water te geven om te voorkomen dat het water verdampt voordat het de wortels kan bereiken.

Stap 5: Koriander oogsten

Koriander is klaar om te worden geoogst zodra de plant ongeveer 15 cm tot 20 cm hoog is en de bladeren volgroeid zijn. Je kunt vers korianderblad plukken door de bladeren voorzichtig af te snijden of af te knippen met een schaar.

Voor een goede oogst kun je het beste de bladeren oogsten voordat de plant begint te bloeien, omdat de smaak van de bladeren na de bloei kan veranderen. Na het oogsten kun je de blaadjes koriander gebruiken in je maaltijd of het drogen voor later gebruik.

Koriander oogsten kan ook op een andere manier: je kunt het zaad oogsten. Korianderzaad is eetbaar en kan je in de supermarkt in gemalen vorm kopen, maar ook als zaadjes. Je kunt uit deze zaadjes geen nieuwe korianderplant groeien maar je kunt wel je maaltijd een heerlijke kruidige smaak geven. Gemalen koriander wordt ketoembar genoemd en ken je misschien uit de Indonesische keuken.

De teelt van korianderzaad is niet wezenlijk anders. De oogst is wat meer bewerkelijk, waardoor de meeste mensen de voorkeur geven aan het oogsten van het blad. Er worden tijdens de bloei zaden gevormd door de planten. Krijgt je plantje witte schermbloempjes die mooi bloeien? Vergeet dan niet dat je nu de kans hebt zelf ketoembar te maken, uit eigen kweek!

swapnil dwivedi mK2fnT6frE0 unsplash

Deze zaden kan je na het oogsten een paar dagen nadrogen of rustig verwarmen in een droge koekenpan. Tip: zorg ervoor dat de aarde tijdens het oogsten van de zaden helemaal droog is. Zijn de zaden al aan het kiemen? Dan kan je ze beter uitplanten om nieuwe plantjes te kweken.

Kweek je koriander in je moestuin? Oogst ook eens de bloemen! Die doe je bij voorkeur tijdens de bloei, want dan zijn de bloemen op hun mooist. De koriander kan snel doorschieten tijdens deze fase, dus het is belangrijk op scherp op je moestuin te letten. De

Stap 6: Verzorging

Koriander heeft niet veel onderhoud nodig, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de planten gezond blijven. Verwijder bijvoorbeeld regelmatig dode of gele blaadjes om de planten er fris en gezond uit te laten zien. Als je koriander buiten kweekt kan het ook nodig zijn om slakken en insecten weg te houden.

Als je koriander binnen kweekt kun je het beste af en toe een beetje kunstmest of algemene moestuinvoeding toevoegen om ervoor te zorgen dat de planten voldoende voedingsstoffen krijgen. Gebruik hiervoor een meststof die speciaal is samengesteld voor kruiden of groenten.

Stap 7: Problemen oplossen

Koriander kan soms problemen hebben met ziekten of plagen. Een veelvoorkomend probleem is meeldauw, een schimmelziekte die een wit poederachtig residu op de bladeren achterlaat. Om meeldauw te voorkomen, kun je ervoor zorgen dat de planten voldoende luchtstroom hebben en niet te dicht op elkaar staan.

Als je koriander last heeft van insecten zoals bladluizen, slakken of trips, kun je ze het beste met de hand verwijderen of gebruik maken van een natuurlijke insecticide. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën, omdat deze de planten kunnen beschadigen en de smaak van de bladeren kunnen beïnvloeden.

Conclusie

Koriander kweken is een relatief eenvoudig proces dat veel voldoening kan geven. Door de juiste locatie, grond en zorg te bieden, kun je een overvloed aan verse blaadjes oogsten die je kunt gebruiken in allerlei culinaire creaties. Of je koriander nu binnen of buiten kweekt, zorg ervoor dat je regelmatig water geeft, de plantjes goed voedt en de bladeren oogst voordat ze gaan bloeien. Met deze tips kun je binnen de kortste keren genieten van je eigen verse koriander!